Belangrijke info
Op deze pagina vindt u een 2-tal artikels gepubliceerd door stichting Friends4 Straydogs, een bevriende stichting.
In deze artikels staat belangrijke info betreft het omgaan met de rescue hond. Ze zijn geschreven door gedrags deskundige Tosca van de Werff.
Lees de artikels goed door… bij vragen kunt u altijd met contact opnemen met Angelique Oort – tel 06-18570092
Handleiding rescue hond
Uw wordt (misschien) de trotse, maar ook de verantwoordelijke, eigenaar van een rescue-hond.
Dat is fantastisch! Een mooie gedachte maar vraagt van u geduld, tijd en begeleiding met gevoel en inzicht wat weken en zelfs maanden kan duren.
Voor uw lieveling een mega omschakeling, een nieuw leven! Met deze handleiding willen wij u ondersteunen de eerste cruciale weken van acclimatiseren goed te laten verlopen. Wij vragen u alle tips op onze website goed door te lezen en te bespreken binnen uw gezin. Weten uit ervaring dat de nieuwe baasjes, die onze Handleiding en Tips daadwerkelijk toepassen, minder of nauwelijks aankloppen voor Na-zorg. Een leerproces voor baasjes en rescue-hond, om zo samen een band op te bouwen.
Samen op weg naar een vriendschap, maatje en gezinslid voor het leven.
Wat is een rescue-hond?
Een hond gered van een wisse dood, uit een zogenaamd dodingsasiel (ook PS genoemd) of letterlijk gered van de straat. Deze dieren zijn achter gelaten in de stad, letterlijk op de straat gegooid, zijn ongewenst…
Doordat deze honden afhankelijk van mensen en op mensen gericht zijn, een makkelijk doelwit voor hondenvangers, die vervolgens de honden naar de PS brengen. In de PS is verzorging en voeding niet vanzelfsprekend, daar sterven honden van ontbering. Mocht je als hond dit overleven, dan wacht je een vreselijke dood door toe doen van de mens. Een heel klein percentage wordt vanuit de PS gered, door hondenliefhebbers die dit leed niet kunnen aanzien. Deze rescue- honden worden klinisch onderzocht na hun redding door een goede dierenarts, gevaccineerd, (gecastreerd) en ondergebracht bij een goede opvang/gastouder/pension. De hond kan bijkomen van zijn avontuur en wordt geobserveerd. Uiteindelijk bemiddelen o.a. wij deze honden naar een veilig en liefdevol leven. Ook worden er honden direct van de staat gered, o.a. gedumpte pups. Ook deze dieren komen onder de hoede van gastouders/opvang/pension voor verzorging en observatie. U begrijpt dat iedere hond anders kan reageren na een lange reis.
Een terugslag is mogelijk en normaal. De ene hond reageert angstig, de andere is juist drukker, aandacht wordt niet leuk gevonden. De hond wilt nog niet altijd geaaid en geknuffeld worden.
De hond wilt niet eten: Dit komt vanzelf goed, laat het eten niet staan, biedt enkele keren per dag eten aan. Niet opdringen. Als de hond niet wilt eten, haal dan na 30 minuten de voerbak weg. Maak geen extra lekkere dingen klaar voor de hond, zodra de hond wilt eten en trek heeft eet hij.
De hond heeft geen ontlasting: Het kan zijn dat de hond het erg eng vind om in een nieuwe vreemde omgeving zijn behoefte te doen. Of dat de hond het eng vind om naar buiten te gaan. In dit geval til nooit de hond op, trek ook niet aan tuigje of halsband, maar stapje voor stapje met iets heel lekkers de hond naar buiten lokken. U gaat buiten staan in de tuin/balkon en gooi heel zachtjes iets lekkers naar de hond (stukje kaas of worst). Dit steeds een stukje verder richting de deur, om zo vertrouwen op te bouwen. Stapje voor stapje om zo de hond te leren dat door de deur gaan niet griezelig is. Zodra de hond buiten is en zijn behoefte doet, beloon hem hiervoor met: “Goed zo!” en biedt direct iets lekkers aan. Meestal is dit probleem binnen 3 dagen opgelost. Mocht dit niet het geval zijn neem dan contact op.
Kortom dit vraagt van u, de adoptant, geduld, tijd en aansturing. Daarom hebben wij speciaal voor u deze handige handleiding geschreven. Wij vragen u daarom ook deze “Handleiding” te hanteren. Een goed begin in het halve werk op weg naar een fijne relatie met uw nieuwe huisgenoot. De ene hond pakt de regels sneller op dan de andere hond. Ookal is uw hond zelfverzekerd in uw ogen, toch vragen wij dringend deze handleiding op te volgen.
De aankomt in Nederland:
2-3 uur voor de aankomst, ontvangt u van onze vrijwilliger een bericht. U neemt mee naar het meetingpoint:
- 2 soepele riemen/lijnen (Geen Flexilijnen)
- Oude handdoek/badlaken (voor in de auto)
- Flesje water en drinkbak
- evt bench/transportkennel (voor vervoer in de auto)
- U komt met maximaal 2 personen. Wij willen voor de honden, zoveel mogelijk stress voorkomen.
- U volgt ter plaatse de instructies van onze vrijwilliger.
- Blijf niet staan met de hond op de parkeerplaats, rij direct naar huis toe!!
- Niet stoppen onderweg!!!
De eerste week, de eerste stap:
Realiseer u… de hond weet niet wat hem overkomt…
- Nieuwe geuren, geluiden, kleuren, kortom alle nieuwe prikkels dient door uw hond verwerkt te worden. Dit kan heel beangstigend zijn de eerste periode. Van een heel normaal geluid kan de hond ineens ernstig schrikken en binnen een fractie van een seconde ontsnappen.
- Verwacht helemaal niets van uw hond. Laat hem met rust! Als hij aandacht wilt, benaderd de hond u wel.
- Ga niet met de hond wandelen aan de riem buiten, wanneer deze angstig is!
- Ga iedere 1 1/2- 2 uur even met de hond in de tuin, aan de riem i.c.m. het door ons verzorgde tuigje, dubbel aangelijnd, dus ook een extra riem aan de halsband bevestigen!!! Schrikken en ontsnappingen komen te veel voor!
- Als de hond begrijpt dat hij buiten moet ontlasten dit gelijk belonen met iets lekkers!
- Laat de hond niet los lopen in de tuin zonder toezicht!!! Honden kunnen in deze begin periode proberen te ontsnappen. Let op geen container, tuintafel, konijnenhok enz. tegen de erfafscheiding. Dit is een mooie opstap om te ontsnappen!!!
- Respecteer de rustplek in huis, benader de hond nooit op zijn rustplek.
- Geen bezoek/visite. Leer de hond eerst wie er in huis woont.
- Zorg voor rust in huis!!!
Kennismaking met de andere al aanwezige hond. Dit kan plaatsvinden in de tuin.
- Laat eerst de nieuwe hond alles verkennen in de tuin.
- Laat na 10 minuten andere hond erbij.
- Heeft u geen tuin ? Laat dan de nieuwe hond naar binnen maar wel uit zicht van de andere hond. Biedt de nieuwe hond de gelegenheid de omgeving te onderzoeken en daar zijn geur achter te laten.
- Haal dan de andere hond erbij. Soms kan het even met snauwen en grauwen gebeuren. Let erop dat u nooit u stem gaat verheven of nog erger schreeuwen. Door dit te doen, bevorderd u het gedrag van de honden met het risico dat er een vechtpartij uit kan ontstaan. Blijf altijd kalm al is dit moeilijk.
- Eten geven:
- Het beste is om ze in het begin gescheiden eten te geven. Mocht u zien dat het goed gaat kunt u ze evt bij elkaar zetten. Let er op dat het eten niet naar binnen word geschrokt.
- Rangbepaling samengestelde roedel:
- Niet mee bemoeien dit regelen de honden onderling.
- Ook hier geld in geval van vechten blijf altijd kalm.
- Til nooit een hond op als bescherming!!!!
- Iedere hond zijn eigen plek, zijn eigen rustplek.
- Sommige honden vinden het gezellig om bij elkaar te kruipen. Zorg er wel altijd voor dat de hond(en) een eigen plekje heeft, als hij wilt uitrusten of rust wilt opzoeken.
Zodra u merkt dat STAP 1 geen problemen oplevert:
Zodra dat u merkt dat bovenstaande goed gaat, de hond snapt dat hij buiten moet ontlasten, zijn plas langer ophouden, dan is het tijd voor een kleine uitlaatronden.
- Dubbel aangelijnd, halsband en “range”tuigje, beide met riem.
- Start met 5 minuten, laat de hond rustig de omgeving verkennen, snuffelen rond kijken, beloon de hond als deze zich ontlast.
- Neem telkens dezelfde route.
- Zodra u merkt dat de hond dit goed oppakt gaat u de uitlaatronde uitbreiden met 5 minuten per keer.
- Maar wel steeds dezelfde route volgen.
- Zo bouwt u stapje voor stapje het uitlaten op, de hond leert zo zijn nieuwe omgeving kennen, zonder stress.
- Bezoek, nog liever niet…..
- Vertel altijd aan het bezoek, ook in de toekomst, rustig binnen te komen en te gaan zitten.
- Als het niet anders kan en er komt toch bezoek, bv een monteur, vraag deze de hond niet te benaderen.
- De gouden regel:”Respecteer de rustplek van de hond” ALTIJD en IEDEREEN.
- Laat de hond in deze periode niet alleen thuis.
De uitlaat-ronden verlopen probleemloos, dit is opgebouwd?
- De hond gaat het ritme binnen uw gezinssituatie herkennen, wordt vrijer in zijn gedrag, gaat zelf aandacht vragen. Stap voor stap kunt u de uitlaatrondes nu gaan uitbreiden en andere wandelroute’s gaan ontdekken.
- Is de hond ontspannen en ondernemend, neem de hond mee in de auto, voor een korte rit
- Laat bezoek en zeker kinderen, nooit de hond benaderen en zeker nooit aanraken op “zijn rustplek”!!!
- Als de hond super enthousiast reageert op visite en zo aandacht vraagt van bezoek, dan is heel belangrijk of u dat toe staat of niet. U bepaalt, niet de visite!
- Opspringen tegen bezoek: De ene vind het een “probleem ” de andere weer niet. Wilt u niet dat de hond opspringt houd dan vanaf begin af aan bijv. het commando Laag aan.
- U als baasje, verwijst de hond naar zijn rustplek, geef hem daar afleiding en een beloning in de vorm van een gezonde kauwsnack. Denk aan bullepees, gedroogde koehuid, runder/lamsoor.
- Als de hond u constant in huis volgt zoals: “Me and my shadow” leer hem dan ook met het commando “Plaats” dat dit niet constant de bedoeling is.De hond ziet u als de persoon waar hij afhankelijk van is. Van u krijgt hij immers eten en drinken. Dit heeft niets te maken met bescherming. Als u dit altijd toestaat, is de kans aanwezig dat de hond zich op u gaat fixeren, waardoor verlatingsangst kan ontstaan, maar ook de drang om u altijd te willen beschermen. Ook in situaties dat dit niet wenselijk is.
De hond voelt zich vertrouwd en gaat zich vrijer gedragen.
- De uitlaatrondes zijn nu groter, de hond leert kennismaken met nieuwe omgeving.
- Naar het bos, strand, hartstikke leuk voor hond en baas, maar ook dit rustig opbouwen. Ga niet direct uren wandelen, maar start met 30 minuten en bouw dit op.
- Laat de hond niet los in een onbekende omgeving! Heeft de hond voldoende zelfvertrouwen, wilt u hem meer ruimte geven, gebruik dan een (paarden-)Longeerlijn.
- Gebruik nooit een zogenaamde “Flexi-lijn” of uit-rollijnen. De hond kan niet ontsnappen aan de longeerlijn, maar wel de omgeving verkennen. Leer hem aan de longeerlijn het commando “hier”. Maak er een spel van. Uiteraard altijd belonen. Goed gedrag van uw hond altijd belonen.
- De relatie, de band met het baasje dient opgebouwd te worden, dit kost tijd maar ook training en inzicht van het baasje.
- De huistraining gaat steeds meer vorm aannemen.
- De eigenplek of rustplek van de hond is ook het middel om de hond uit een stress situatie te halen op het moment dat dit nodig is. Een hond in stress duurt 48 uur voor dit weer gedaald is. Kauwen op een bot verminderd stress. Haal de hond uit de stress situatie met het commando “Plaats”. Beloon de hond zodra naar zijn ‘rustplek’ gaat op uw verzoek. Oefen dit op rustige momenten. Geef hem op zijn”rustplek” een gezonde snack.
- De “rustplek” mag nooit als staf worden gebruikt!!!
- De hond moet leren thuis te blijven.
- Ook dit gaat u stapje voor stapje opbouwen.
- De eerste keer blijft u 5 minuten weg, deze oefening dagelijks herhalen en opbouwen met 5 minuten per keer. Zo leert uw hond dat u terugkomt en hem niet in de steek laat.
- Zodra u weer thuis komt, doe uw jas uit en negeer de hond.
- Pas na 5 minuten begroet u de hond op een rustige manier.
- Deze oefeningen zijn bedoeld om GEEN verlatingsangst te creëren bij de hond.
De punten 1-4 zijn geoefend en verlopen naar wens.
Vind u het leuk om de band met u hond te versterken denk dan eens na om een een leuke cursus te gaan volgen die geschikt is voor u en uw hond. Bijna alle honden vinden het geweldig om samen met het baasje actief te zijn. Samen oefenen en trainen op een goede hondenschool is voor baasje en hond erg goed en leuk om te doen. Door samen actief te zijn bouw je een band op me je hond. Ook al denkt u: “Ik ben ervaren….. ” Vergeet niet iedere hond is anders, wij horen dit helaas te vaak.
In de praktijk herkent men dan toch niet het (honden-)gedrag, de communicatie van de hond en mist de adoptant inzicht, juist op de momenten dat dit zo nodig is. Informeer bij u in de regio naar een goede basis-cursus met clickermethode/beloning-methode. Onze voorkeur zijn hondenscholen die ook hondengedrag behandelen in de cursus en zelf een gedrag advies geven. Start eventueel met enkele prive lessen.
Kynologen hondenscholen, voldoen hieraan en hanteren de nieuwste inzichten. Helaas zijn er veel scholen en zogenaamde gedrag-kundigen die niet professioneel zijn opgeleid….. En toch niet de juiste kennis in huis hebben.
In Nederland is er helaas veel kwaliteitsverschil tussen hondenscholen en zogenaamde hondencoaches/hondengedrag-kundigen.
Voorkom ontsnapping van uw rescue hond
HOE VOORKOM IK ONTSNAPPING van mijn Rescue-hond?
Te veel honden ontsnappen, met name rescue-honden nog niet zo lang geplaatst… Hoe kunt u dit voorkomen!
ONTSNAPPINGEN KAN IEDEREEN OVERKOMEN!!! OOK U!!!!
Men denkt al te snel: Het gaat toch goed, de hond luistert naar zijn naam. Binnen gaat het goed, dus wandelen maar…
Men vergeet dat alle indrukken nieuw zijn, de hond is vaak geen verkeer gewend, de geluiden, de geuren de omgeving, alles is nieuw. Net na aankomst is de hond in een zogenaamde “overlevings-modus”. De hond snapt niet wat hem overkomt, een opeenstapeling van te veel prikkels bevorderen het vluchtgedrag van de hond.
Wij hebben te maken met mensen en hun mentaliteit, betweters, eigenwijs gedrag, enz enz. Te vaak ervaren wij dat ons advies als “niet belangrijk’ word afgedaan zodra de hond er is… Bijna altijd horen wij: Wij hebben ervaring met honden… Of: Wij hebben altijd honden gehad… Ik ben opgegroeid met honden…
LIEVE MENSEN, DIT ZEGT HELEMAAL NIETS!!!
Helaas is onze ervaring dat men te weinig af weet van hondentaal, hondengedrag… Niet het risico kan inschatten… De honden mogen hiervan niet langer de dupe zijn.
Karakter
Buitenlandse honden zijn doorgaans geen standaard (kant en klaar) en ‘ik vind alles leuk hondjes’. Zij dienen te acclimatiseren, wennen aan de nieuwe omgeving. Ze kunnen erg vindingrijk zijn in het ontsnappen. Dienen te wennen aan nieuwe situaties en prikkels (geluiden – geuren – kleuren). Sommige honden (vooral de windhondachtigen – poolhonden) zijn ware houdini’s! Ookal zijn onze bemiddelingshonden geselecteerd op karakter, de adoptant dient zich te realiseren dat de hond totaal van slag kan zijn van de reis en ook door de nieuwe omgeving. Er hoeft maar iets kleins te gebeuren en de hond gaat er van schrik vandoor… Vandaar dat wij speciaal voor u “Handleiding voor Adoptanten” is geschreven door ons zeer ervaren team.
Kritieke punten van ontsnapping
- Hond ontsnapt bij aankomst (op de luchthaven of per auto/busje)als hij uit de bench wordt gehaald.
- Hond is net aangekomen bij opvang- of adoptiegezin en ontsnapt uit huis of tuin
- Hond ontsnapt tijdens de wandeling
Honden-naamplaatje
Zorg voor een naamplaatje met een mobiel nummer er op dat direct (dus niet dagen later!) aan halsband het tuig van de hond kan worden bevestigd. Laat zo snel mogelijk de chip registreren.
Halsbanden en tuigjes
De meest veilige situatie om de hond een halsband én een tuig om te doen, en dan een riem aan zowel halsband en een extra riem aan tuigje vast te maken en beide strak te bevestigen. Een halsband alleen geeft de hond teveel mogelijkheden om z’n kop er uit te wringen.
Teveel mensen doen de halsband niet strak genoeg om, of nog erger ze maken ze weer losser nadat een medewerker van een stichting ze goed passend heeft om gedaan, want ze vinden het zielig voor de hond (maar wij vinden een ontsnapte of doodgereden hond veel zieliger!)
Wat betreft de tuigjes zijn er globaal twee typen. Het ene is een zogeheten instapmodel dat als een soort achtje boven op de schouderbladen van de hond samenkomt. Hier kan een hond uit ontsnappen als ie loodrecht achteruit schiet tegenover degene die de riem in handen heeft.
Instaptuigjes adviseren wij daarom niet!!!! Ook de K9 modellen verschuiven makkelijk en vinden wij daarom niet veilig genoeg!
Het andere soort tuig ziet er op de schouderbladen van de hond uit als een gekantelde letter H en gaat over de kop van de hond om het aan te trekken en omsluit de voorhand van de hond. Hier zijn de beste ervaringen mee opgedaan.
Tuigje omdoen
Het moeilijkste moment is uiteraard het moment dat de hond het tuigje om wordt gedaan als de hond aankomt zonder tuigje.
Als de hond uit de kennel wordt gehaald en er wordt een tuigje om gedaan dan is het zaak om de hond geen seconde uit het oog te verliezen en bescherm hem op dat moment tegen goedbedoelde knuffels en flitslichtjes van camera’s. Onze vrijwilliger aanwezig tijdens de aankomst helpt u hierbij. Na ontvangst van de hond, direct in de afgesloten auto tuigje stevig vastmaken, niet stoppen onderweg, direct naar huis rijden.
In en rondom het huis
- Controleer het huis goed op ontsnappingsmogelijkheden.
- Sluit het kattenluikje. Wist u dat er regelmatig honden ontsnappen door een kattenluikje!
- Let ook goed op de toegangsdeuren van het huis, werk het liefst met een sluis, dus eerst de ene deur weer dicht voordat de andere deur opengaat.
- Of kies bij gebrek aan een sluis er voor om bij om meerdere bezoekers, de mensen één voor één binnente laten en dus na iedere bezoeker de deur sluiten.
- Ook uit tuinen zijn de nodige honden ontsnapt en het is niet voor niets dat stichtingen mensen verzoeken hun tuin ‘windhondproof’ te maken bij adoptie van dit type hond. Het zal de eerste hond niet zijn die uitbreekt, een schutting van 1.80 meter is níets voor dit soort honden.
- Enkele tips zijn om het hekwerk bovenaan een stukje naar binnen te laten buigen of plaatsen van een hoog stuk beton gaas boven op de schutting .
- Let ook op afvalcontainers die tegen de schutting aan staan en die als ‘springplankje’ kunnen dienen.
- Laat de hond dus niet zonder toezicht in de tuin.
De eerste periode uitlaten
Loop in het begin steeds dezelfde route, bouw dit rustig op, zodat de hond snel de weg naar huis leert kennen en verwen de hond thuis meteen met wat lekkers. Bewaar leuke wandelgebieden waar je met de auto naar toe moet eventjes voor later. Volg ons stappenplan zoals omschreven in de “Handleiding Rescue-hond”
Hou rekening met het feit dat de hond niet in Nederland is gesocialiseerd en kan schrikken van zaken die hier heel gewoon zijn. Een tip kan zijn om op een rustiger tijdstip te gaan wandelen als de hond erg gestrest is, bijvoorbeeld heel vroeg of heel laat.
Denk de eerste periode zeker niet te snel dat de hond al los kan!
En tenslotte de belangrijkste tip voor de eerste periode is: geniet van je nieuwe hondje en word een supereenheid, bouw een band op met je nieuwe huisgenoot, zodat er geen reden meer is voor ontsnappen! Immers jij als baasje is onmisbaar en veel leuker!
ONTSNAPT U HOND TOCH, REAGEER ALERT EN NEEM DE VOLGENDE STAPPEN:
- Meld u hond aan bij de dierenambulance, asiels, politie en dierenartsen praktijken bij u in de regio.
- Maak flyers met alle informatie over de hond met foto en u telefoonummer erbij waar u 24 uur per dag op te bereiken bent.
- Verspreid deze zoveel mogelijk!
- Meld uw hond aan bij AMIVEDI
- Meld uw hond aan in zogenaamde “zoek of vermissing groepen honden” in de social media.
- Stel een team samen van hondenliefhebbers om gezamenlijk en om ste beurt op zoek te gaan naar uw hond.Jaag de hond nooit op!
- Plaats zonodig een vangkooi en dek deze af met een deken, creeer een veilige schuilplaats met hierin voedsel wat een hond erg lekker vind, bijvoorbeeld pens.
Wij hopen van harte dat de nieuwe baasje van een rescue-hond, hun gezonde verstand gebruiken en ontsnappingen niet plaatsvinden. Hieronder een voorbeeld van een rescue hond net in Nederland, dubbel aangelijnd!
Bron: Stichting Friends4Straydogs; Kynologisch instructrice & Hondengedrag Tosca van der WerffExtra informatie:
Giftig voor honden
http://www.puppyplaats.nl/giftig-voor-honden.php