Handleiding nieuwe rescue-hond
Uw wordt (misschien) de trotse, maar ook de verantwoordelijke, begeleider en baasje van een rescue-hond.
Voor u een bewuste keuze om een ongewenste hond in nood te helpen.
Dat is fantastisch! Een mooie gedachte maar vraagt van u geduld, tijd en begeleiding met gevoel en inzicht wat weken en zelfs maanden kan duren.
Voor uw lieveling een mega omschakeling, een nieuw leven.
Met deze handleiding willen wij u ondersteunen de eerste cruciale weken van het acclimatiseren goed te doorlopen. Wij vragen u alle tips binnen deze handleiding maar ook onze website goed door te lezen en te bespreken binnen uw gezin.
Wij weten uit ervaring dat de nieuwe begeleiders, die onze handleiding en tips daadwerkelijk toepassen, minder of nauwelijks aankloppen voor nazorg. Een leerproces voor u als de begeleider van uw rescue-hond, om zo samen een band op te bouwen.
Samen op weg naar een mooie vriendschap, maatje en gezinslid voor het leven.
Wat is een rescue-hond?
Een hond gered van een wisse dood, uit een zogenaamd dodingsasiel (ook PS genoemd) achtergelaten in het veld, bos, aan de kant van een drukke weg, om zo een vreselijke dood te sterven. Onvoorstelbaar maar waar, ook pups worden zo letterlijk op straat achtergelaten…….
Gelukkig zijn er mensen die dit leed niet kunnen aanzien en accepteren, zij redden deze stakkers van een wisse dood.
Dit zijn onze contacten die wij binnen deze handleiding “Rescue-ers” noemen.
Een ding hebben deze stakkers gemeen, zij zijn allen ongewenst…
Doordat deze honden afhankelijk van mensen en op mensen gericht zijn zij een makkelijk doelwit voor hondenvangers, die vervolgens de honden naar de PS/dodingsiel brengen. In de PS/dodingasiel is verzorging en voeding en medische verzorging niet vanzelfsprekend, daar sterven honden van honger en ontbering.
Mocht je dit als hond overleven, dan wacht je een vreselijke dood door toe doen van de mens.
Een heel klein percentage wordt vanuit de PS/dodingasiel gered, door hondenliefhebbers die dit leed niet kunnen aanzien.
De honden die wij bemiddelen zijn zowel aangetroffen, op het veld, bos, of berm, maar ook gered uit de PS.
De rescue-honden worden allen klinisch onderzocht (een basis onderzoek). Kort na hun redding, gaan zij naar een goede dierenarts. Worden gevaccineerd, (volwassen honden tevens gecastreerd) en ondergebracht bij een goede opvang/gastouder/privé asiel. Vaak de rescue-er zelf of in haar/zijn familie of netwerk.
Als op dat moment blijkt, dat naar aanleiding van dit klinisch onderzoek, een gespecialiseerd onderzoek nodig is, bijvoorbeeld door een orthopedisch dierenarts of röntgenfoto’s noodzakelijk zijn of eventueel een operatie, dan word dit in het geboorteland geregeld, voor de hond door ons wordt bemiddeld. Uiteraard melden wij dit.
Ondanks de zorgvuldigheid van onze stichting en onze rescue-ers en de dierenartsen, in Roemenië, kunnen wij nooit garanties geven, of een hond vroeg of laat, geen gebreken heeft. Immers honden zijn levende wezens.
Na het bezoek aan de dierenarts logeert de hond bij zijn opvang. De hond kan bijkomen van zijn avontuur en wordt geobserveerd.
Uiteindelijk bemiddelen wij Stichting New life for Animals deze honden naar een veilig en liefdevol leven.
Het verschil tussen een pup van een erkende fokker of een rescue-pup/jonge hond uit het buitenland.
Notitie:
Wij bedoelen hiermee dus niet de illegaal gefokt en geïmporteerde pups afkomstig van zogenaamde ‘broodfokkers’ maar honden afkomstig van goede geregistreerde fokkers in Nederland, aangesloten bij een vereniging.
Meestal ga je bij bij een goede fokker al een paar keer langs om de pup te bekijken.
Tussen de 3-16 weken bouwt de pup een referentiekader op plus de 1ste angst fase. Ook de blauwdruk van het leven genoemd. Daarom is deze periode belangrijk om de pup met alles in aanmerking te laten komen wat hij in zijn verdere leven kan tegen komen. Deze periode gebeurd dus deels bij de fokker en daarna bij de nieuwe eigenaar van de hond.
Een rescue pup/jonge hond zal deze periode meestal missen of anders doorlopen. De situatie is immers heel anders dan in Nederland. In een enkel geval zal ook de moeder gevonden worden maar meestal betreft dit honden die op straat zijn achtergelaten, ongewenst. Soms is ook de moeder gelijk met de pups achtergelaten. Het is dus onbekend of de pups, net van de moeder vandaan zijn of hoelang de jonge hond op straat verbleef voor de hond gered werd. Alles wat de hond in deze periode gemist heeft (3-16 weken) kan hij niet meer inhalen.
Honden op straat zitten constant in hun overleving fase. Ze moeten op straat zien te overleven en de gevaren trotseren.
Honden in de PS zijn grotendeels gevangen door mannelijke hondenvangers. Anderen zijn daar afgestaan door de vorige eigenaar. Dit zal één van de redenen “kunnen” zijn, waarom deze honden bang “kunnen” zijn voor mannen. Ook angst voor o.a. auto’s, fietsers en hardlopers kan daarom een veel voorkomend probleem zijn, doordat zij dit wellicht gemist kunnen hebben binnen deze 3–16 weken.
HOE VOORKOM IK ONTSNAPPING van mijn Rescue-hond?
Te veel honden ontsnappen, met name rescue-honden nog niet zo lang geplaatst…
Hoe kunt u dit voorkomen!
Helaas lezen wij dagelijks berichten van ontsnapte honden…. Te veel honden geplaatst vanuit het buitenland, behoren tot deze groep.
Ook wij binnen New life for Animals hebben nare ervaringen. Niemand wilt dit, maar toch gebeurt het wel….
Ook al verstrekken zij duidelijk informatie, is er persoonlijk contact met adoptant…. Men denkt al te snel: ” Ohh mij overkomt dit niet…”
ONTSNAPPINGEN KAN IEDEREEN OVERKOMEN!!! OOK U!!!!
Daarom zijn wij genoodzaakt dit punt mee te nemen in de “Overeenkomst voor plaatsing Rescue-hond”
Dit klinkt erg streng, maar wij voelen ons genoodzaakt om onze bemiddelingshonden te beschermen.
Als tips, adviezen niet worden nagekomen…. Men toch de hond al binnen enkele dagen los laat in een park, bos…
Men toch met een angstige, onzeker hond al binnen 1-2 dagen de straat op gaat…..
Dan begrijpt u ons standpunt……….
Men denkt al te snel: Het gaat toch goed, de hond luistert naar zijn naam, kwispelt met zijn staart, toont relaxed, binnen gaat het goed, dus wandelen maar……
Men vergeet te vaak, dat alle indrukken nieuw zijn, de hond is vaak geen verkeer gewend, de geluiden, de geuren de omgeving, alles is nieuw.
Net na aankomst is de hond in een zogenaamde “OVERLEVINGS-MODUS”.
De hond snapt niet wat hem overkomt, een opeenstapeling van te veel prikkels bevorderen het vluchtgedrag van de hond.
Wij hebben te maken met mensen en hun mentaliteit, betweters, eigenwijs gedrag, enz enz.
Te vaak ervaren wij dat ons advies als “niet belangrijk’ word afgedaan zodra de hond er is…. te vaak horen wij: Wij hebben ervaring met honden….of wij hebben altijd honden gehad, ik ben opgegroeid met honden…..
LIEVE MENSEN, DIT ZEGT HELEMAAL NIETS!!!!!
Helaas is onze ervaring dat men te weinig af weet van hondentaal, hondengedrag…. Niet het risico kan inschatten…. De honden mogen hiervan niet langer de dupe zijn.
Zeker de eerste periode van acclimatiseren, is het zeer belangrijk uw hond te voorzien van veiligheidstuig, halsband, hondenpenning en dubbel gezekerd dmv 1 lijn aan het veiligheidstuig en 1 lijn aan de halsband.
Het voorkomen van ontsnappingen
Ook al zijn onze bemiddelingshonden geselecteerd op karakter, de adoptant dient zich te realiseren dat de hond totaal van slag kan zijn van de reis en ook door de nieuwe omgeving. Er hoeft maar iets kleins te gebeuren en de hond gaat er van schrik vandoor……
Kritieke punten van ontsnapping
- Hond ontsnapt bij aankomst (op de luchthaven of per auto/busje)als hij uit de bench wordt gehaald.
- Hond is net aangekomen bij opvang- of adoptiegezin en ontsnapt uit huis of tuin
- Hond ontsnapt tijdens de wandeling
Honden-naamplaatje
- Zorg voor een naamplaatje met een mobiel nummer er op dat direct (dus niet dagen later!) aan de halsband en het tuig van de hond kan worden bevestigd.
- Laat zo snel mogelijk de chip registreren.
- Registreer uw hond via de website van bv NDG www.ndg.nl
Halsbanden en tuigjes
De meest veilige situatie om de hond een halsband én een tuig om te doen, en dan een riem aan zowel halsband en een extra riem aan tuigje vast te maken en beide strak te bevestigen.
Een halsband alleen geeft de hond teveel mogelijkheden om z’n kop er uit te wringen.
Teveel mensen doen de halsband niet strak genoeg om, of nog erger ze maken ze weer losser nadat een medewerker van een stichting ze goed passend heeft om gedaan, want ze vinden het zielig voor de hond (maar wij vinden een ontsnapte of doodgereden hond veel zieliger!)
Wat betreft de tuigjes zijn er globaal twee typen. Het ene is een zogeheten instapmodel dat als een soort van achtje boven op de schouderbladen van de hond samenkomt. Hier kan een hond uit ontsnappen als deze loodrecht achteruit schiet tegenover degene die de riem in handen heeft. Het zogenaamde H model is al beter maar niet ontsnappingsproef.
Instaptuigjes adviseren wij daarom niet!!!! Ook de K9 modellen en Hurta modellen verschuiven makkelijk en vinden wij daarom zeker niet veilig genoeg! Daarnaast is de pasvorm van deze modellen niet prettig voor de hond.
Met de web-model tuigen, met 3 punts sluitingen, zijn de beste ervaringen mee opgedaan mbt veiligheid en het voorkomen van ontsnappingen. Uiteraard moet een tuigje net als een halsband goed passend zitten en niet te los en zit er het liefst een extra slotje op om de sluiting te vergrendelen.
New life for Animals heeft zulke 3 punts tuigjes voor u te koop, meld dus op tijd als u zelf geen goed tuigje heeft.
Tuigje omdoen
Het moeilijkste moment is uiteraard het moment dat de hond het veiligheidstuigje om wordt gedaan als de hond aankomt zonder tuigje.
Als de hond uit de kennel wordt gehaald en er wordt een veiligheidstuigje om gedaan dan is het zaak om de hond geen seconde uit het oog te verliezen en bescherm hem op dat moment tegen goedbedoelde knuffels en flitslichtjes van camera’s.
Meestal is er een vrijwilliger aanwezig tijdens de aankomst die u hiermee kan helpen, anders willen de chauffeurs van de bus u hier mee helpen.
U kunt ook eerst een halsband strak om doen met riem en de hond naar de auto DRAGEN en direct in de afgesloten wagen zetten en dan in de afgesloten auto tuigje het stevig vastmaken, niet stoppen onderweg, direct naar huis rijden.
In en rondom het huis
Controleer het huis goed op ontsnappingsmogelijkheden.
Sluit het kattenluikje. Wist u dat er regelmatig honden ontsnappen door een kattenluikje!
Let ook goed op de toegangsdeuren van het huis, werk het liefst met een sluis, dus eerst de ene deur weer dicht voordat de andere deur opengaat. Of kies bij gebrek aan een sluis er voor om bij om meerdere bezoekers, de mensen één voor één binnen te laten en dus na iedere bezoeker de deur sluiten.
Ook uit tuinen zijn de nodige honden ontsnapt en het is niet voor niets dat stichtingen mensen verzoeken hun tuin “hondproof” te maken voor de komst van de rescue-hond. Het zal de eerste hond niet zijn die uitbreekt.
Enkele tips zijn om het hekwerk bovenaan een stukje naar binnen te laten buigen, of plaatsen van hoog betongaas tegen de bestaande schutting.
Let ook op afvalcontainers, tuinmeubilair, konijnenhok of een BBQ, die tegen de schutting aan staan en die als ‘springplankje/opstap kunnen dienen om eenvoudig over de schutting te ontsnappen.
Laat de hond dus niet zonder toezicht in de tuin!
Loop in het begin steeds dezelfde route, bouw dit rustig op, zodat de hond snel de weg naar huis leert kennen en verwen de hond thuis meteen met wat lekkers. Bewaar leuke wandelgebieden waar je met de auto naar toe moet eventjes voor later.
Hou rekening met het feit dat de hond niet in Nederland is gesocialiseerd en kan schrikken van zaken die hier heel gewoon zijn, maar voor uw hond een nieuwe ervaring.
Een tip kan zijn om op een rustiger tijdstip te gaan wandelen als de hond erg gestrest is, bijvoorbeeld heel vroeg of heel laat.
Denk de eerste periode zeker niet te snel dat de hond al los kan! Ook al denkt u : “Ach hij is toch relaxed” , toch niet doen, veiligheid voor alles, zeker tijdens de periode van het acclimatiseren.
En tenslotte de belangrijkste tip voor de eerste periode is: Geniet van je nieuwe hondje en word een super eenheid, bouw een band op met je nieuwe huisgenoot, zodat er geen reden meer is voor ontsnappen!
Immers jij als baasje is onmisbaar en veel leuker.
ONTSNAPT U HOND TOCH, REAGEER ALERT EN NEEM DE VOLGENDE STAPPEN:
- Meld u hond aan bij de dierenambulance, asiels, politie en dierenartsen praktijken bij u in de regio.
- Maak flyers met alle informatie over de hond met foto en u telefoonnummer erbij waar u 24 uur per dag op te bereiken bent. Via de website van ” Waar is onze Angel” kunt u een flyer direct maken en ook uw hond als vermist opgeven www.wioa.nl
- Verspreid de flyers zoveel mogelijk!
- Meld uw hond aan bij AMIVEDI website: www.amivedi.nl
- Meld uw hond aan in zogenaamde “zoek of vermissing groepen honden” in de social media.
- Stel een team samen van hondenliefhebbers om gezamenlijk en om ste beurt op zoek te gaan naar uw hond.
Jaag de hond nooit op! Plaats zo nodig een vangkooi en dek deze af met een deken, creëer een veilige schuilplaats met hierin voedsel wat een hond erg lekker vind, bijvoorbeeld pens.
Wij hopen van harte dat de nieuwe baasje van een rescue-hond, hun gezonde verstand gebruiken en ons advies opvolgen zodat ontsnappingen niet plaatsvinden.
Team New life for Animals